Sluiten

BACK to school

Het nieuwe schooljaar is alweer een aantal weken aan de gang. Dat is wel weer even wennen, van veel buiten en actief bezig zijn naar veel binnen zitten en een stuk minder beweging. Uit Brits onderzoek is gebleken dat één op de drie kinderen tot 8 jaar wel eens last van rugpijn heeft. Onder de 11 jarigen heeft zelfs 45% wel eens rugklachten terwijl dit percentage een aantal jaar geleden nog op 29% lag. Dit heeft veelal te maken met het toenemende gebruik van smartphones en computers, te zware schooltassen,  te weinig beweging en een verkeerde zithouding. Wij hebben aan aantal tips voor u samengesteld om de kans op rugklachten bij uw kind te verminderen:

  1. Schooltas 1: De beste keuze voor een schooltas is een rugzak. Het is verstandig deze niet aan één schouder te hangen, maar beide schouders te gebruiken.
  2. Schooltas 2: De rugzak mag niet zwaarder zijn dan 10% van het lichaamsgewicht. Mocht dit niet haalbaar zijn, laat uw kind dan gebruik maken van de kluisjes. Zo kan uw kind de boeken ruilen in de pauze en is het gewicht in tweeën verdeeld.
  3. Schooltas 3: Een rugzak mag nooit lager hangen dan 10 cm onder de taille.
  4. Smartphones: Ze zijn niet meer weg te denken, maar zeer belastend voor de nek! Zorg ervoor dat uw kind het toestel omhoog houdt zodat de nek niet naar beneden gebogen hoeft te worden. 
  5. Computer: Zorg voor een juiste houding achter de computer; armen (wanneer handen op het toetsenbord liggen) en benen in een hoek van 90 graden, een rechte rug (niet naar voren gebogen), het midden van het beeldscherm op ooghoogte en niet te dicht op het scherm zitten.
  6. Zithouding: de zithoudingtips voor achter de computer zijn ook belangrijk voor in de schoolbanken! 
  7. Beweging: Beweging op jonge leeftijd is van groot belang. Tijdens het groeien is het belangrijk voldoende te bewegen zodat er niet teveel druk op de rug ontstaat. 
  8. Fietsen: Op de fiets naar school gaan zorgt voor beweging. Laat uw kind de rugzak op de fiets zelf te vervoeren zodat de fiets het gewicht van de tas draagt en niet de rug van uw kind.
  9. Rust: Zorg ervoor dat uw kind op tijd naar bed gaat om lichaam en geest de rust te geven die het nodig heeft zodat uw kind er de volgende dag weer met volle kracht tegenaan kan.
  10. Last, but not least: Ga eens per 3 maanden met uw kind naar een chiropractor voor een check-up. Voorkomen is beter dan genezen!

Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen met rugklachten groeien vaak uit tot volwassenen met rugklachten; dus hou rekening deze tips om de rugconditie van uw kind optimaal te houden!

Een succesvol en plezierig schooljaar gewenst!