Sluiten

“Bottenkraker?!?!”

U zegt het misschien zelf, of heeft het iemand wel eens horen zeggen, “Ik ga naar de bottenkraker.” Dit is NIET wat chiropractie is. Onze behandelingen kunnen wel een krakend geluid veroorzaken. In de praktijk krijgen wij hier regelmatig vragen over. “Waarom kraken mijn botten tijdens een behandeling?”; “Is het gevaarlijk?” of “Kan het ook zonder?” Daar gaan wij hierbij wat dieper op in.

Waarom kraken mijn botten tijdens een behandeling?

Door de behandeling van een gewricht kan er een gasbel  tussen de gewrichten vrijkomen. Dit maakt een krakend geluid. Dit is hetzelfde geluid als wanneer u bijvoorbeeld aan uw vingers trekt. Dit geluid wordt veroorzaakt door het drukverschil in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakende geluid. Dit is een volstrekt natuurlijk verschijnsel. U kunt het vergelijken met een fles champagne dat u opent met een plop.

Is het gevaarlijk?

Nee. Zoals u hierboven als leest, is dit een geheel natuurlijk proces en zeker niet gevaarlijk. We zien soms mensen in de praktijk die bang zijn voor hun behandeling. Dit is meestal na de eerste behandeling al verdwenen. Cliënten worden steeds comfortabeler met de behandelingen wanneer ze de kracht hiervan en de veranderingen in hun lichaam beginnen op te merken.

Kan het ook zonder?

Er zijn verschillende behandelmethoden die de chiropractor kan toepassen waarbij  het “kraken” niet optreedt. Deze zijn net zo effectief. Wel of geen geluid en hoe hard het kraakt zegt niets over de kwaliteit van de behandeling. Iedere cliënt is uniek. We evalueren iedereen uitvoerig zodat we de technieken toepassen die het best bij hem of haar past. Daarnaast luisteren we goed naar onze cliënten en waar hun voorkeur naar uitgaat. Samen zijn de chiropractor en de cliënt zijn een team met het doel dat het zenuwstelsel optimaal functioneert. Zodat de kans het grootst is op een gezond en vitaal leven!