Sluiten

Gezond slapen

Slapen is nodig om lichaam en geest te herstellen en tot rust te laten komen. Het geeft nieuwe energie. Gemiddeld slapen mensen een derde deel van hun leven, zo’n 7 tot 8 uur per nacht. Sommigen hebben echter meer of minder slaap nodig om zich weer fit en energiek te voelen. Een juiste slaaphouding is daarbij essentieel voor een uitgerust lichaam.

De juiste slaaphouding

Hoe comfortabel je ook denkt te liggen, het kan rug-en nekklachten veroorzaken. Buikslapen wordt iedereen afgeraden, maar vooral als je al rug- en/of nekklachten hebt. In deze positie wordt de wervelkolom zwaar belast en zou dat zenuwcompressie en spierpijn kunnen veroorzaken. Ben je een buikslaper? Probeer het jezelf dan snel af te leren door bijvoorbeeld een “duplo” blokje, of iets anders, op je buik te plakken zodat je wakker wordt zodra je op je buik draait.

Ook kun je last krijgen van lage rugpijn, of deze verergeren, wanneer je op je rug slaapt. Probeer je dit niet te doen, maar wordt je toch steeds op je rug wakker? Dan kun je het beste een kussen of opgerolde handdoek onder je knieën plaatsen om de normale kromming van de onderrug te behouden. Zo ontstaat er minder spanning op de wervels.

Als je je wervelkolom zo veel mogelijk rust wilt gunnen, kun je het best op je zij slapen! Leg eventueel een kussen tussen je benen om je heupen en onderrug te ontlasten, en trek je benen een klein beetje op richting je borst. de belasting van het lichaam minimaliseert. Wanneer je op je zij slaapt, moet het kussen de ruimte tussen het hoofd en de matras opvullen, zodat de wervelkolom in lijn is met de wervelkolom. Het kussen moet hoofd, nek en schouders ondersteunen en zich aanpassen aan de contouren van deze gebieden. Dit optimaliseert je slaaphouding gedurende de nacht.

Matras en kussen 

Een matras en kussen moeten het lichaam in zijn natuurlijke positie ondersteunen, zodat het kan rusten en herstellen van de activiteiten van de dag. Afhankelijk van iemands gewicht moet een matras harder of zachter zijn. De beste matrassen zijn ontworpen om zich aan te passen aan de natuurlijke rondingen van de wervelkolom en de wervelkolom op één lijn te houden. 

Een gezond hoofdkussen is ontworpen om de wervelkolom in een natuurlijke uitlijning te houden, wat de belasting van het lichaam minimaliseert. Wanneer je op je zij slaapt, moet het kussen de ruimte tussen het hoofd en het matras opvullen, zodat de wervelkolom in lijn is. Het kussen moet hoofd, nek en schouders ondersteunen en zich aanpassen aan de contouren van deze gebieden. Dit optimaliseert je slaaphouding gedurende de nacht.

Heb je alles op orde voor een goede nachtrust? Dan wensen wij je een goede nacht toe!