Sluiten

Het zenuwstelsel staat centraal

Het zenuwstelsel controleert alles wat er in ons lichaam gebeurt. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel

De hersenen en het ruggenmerg vormen het centrale zenuwstelsel. De hersenen verzenden en ontvangen impulsen, en het ruggenmerg transporteert deze impulsen. Vanuit het ruggenmerg zijn er vertakkingen door het hele lichaam. De twee belangrijkste functies van het centrale zenuwstelsel zijn motorisch en sensibel. Met motorisch bedoelen we bewuste aansturing/ beweging. Hierdoor worden al onze spieren aangestuurd. Met sensibel bedoelen we gevoel (zien, horen, ruiken, proeven, pijn, voelen etc.). Sensorische zenuwen dragen boodschappen van receptoren naar de hersenen. Als je een hete kachel aanraakt, vertellen pijnreceptoren je hersenen om je hand te bewegen. Motorische zenuwen sturen signalen van de hersenen naar de spieren in het lichaam. Deze zenuwen helpen ons dingen te doen, zoals wandelen, een bal schoppen of een voorwerp oppakken. Het ruggenmerg wordt beschermt door de wervelkolom (zie afbeelding). Een blokkade in de wervelkolom kan dus grote gevolgen hebben.

Het perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel transporteert de boodschappen tussen het centrale zenuwstelsel en het lichaam. Het bestaat uit zenuwen die berichten van en naar elke cel in uw lichaam vervoeren. Een deel van het perifere zenuwstelsel wordt het autonome zenuwstelsel genoemd. De acties van het autonome zenuwstelsel zijn over het algemeen onwillekeurig (automatisch). Het bestuurt acties zoals ademhalen, hartslag, spijsvertering en zorgt voor het functioneren van de organen, dingen waar je niet aan hoeft te denken. Het andere deel is het somatische zenuwstelsel. Ook wel het willekeurige zenuwstelsel genoemd. Dit is bewuste aansturing en beweging. Net als bij het centrale zenuwstelsel lopen ook deze zenuwen gedeeltelijk door de wervelkolom.

Chiropractie en het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel vormt dus het middelpunt van ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Wanneer een blokkade in de wervelkolom zich voordoet, kan de druk ervoor zorgen dat de informatie tussen hersenen en lichaam niet meer voor 100% wordt uitgewisseld, waardoor het lichaam zich niet optimaal kan functioneren. Dit kan veel uiteenlopende klachten veroorzaken. Een chiropractor lokaliseert deze blokkades. En tijdens een behandeling corrigeert hij deze door gericht en gedoseerd druk uit te oefenen op het gewricht. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld, waarna het lichaam zichzelf kan herstellen.