Sluiten

Hoe herken je een scoliose?

Een scoliose is een zijwaartse scheefgroei van de wervelkolom, en ontstaat al op jonge leeftijd. Vaak tussen de leeftijd van 8 tot 12 jaar. De groeiende wervelkolom is er dan het meest kwetsbaar voor. Wanneer een scoliose niet op tijd opgemerkt wordt, zal het met de jaren slechter worden en aanzienlijke rugpijn veroorzaken. Hoe eerder een scoliose ontdekt en behandeld wordt, hoe beter!

We willen natuurlijk dat onze kinderen gezond en sterk opgroeien, daarom is het belangrijk een scoliose te kunnen herkennen, en kinderen vanaf 8 jaar geregeld na te kijken.

Hoe kun je je kind zelf nakijken?

Het nakijken van de wervelkolom van je kind kan zowel bij ons op de praktijk als thuis. Wanneer je kiest voor de thuismethode, doe dan het volgende:

1. Laat je kind voorover buigen in de taille. Ga achter hen staan en controleer de kromming van de wervelkolom. De rug moet een vloeiende lijn hebben. Kijk ook eens naar beide kanten van de ribbenkast terwijl het kind naar voren buigt. Als je merkt dat de ribbenkast aan de ene kant meer uitsteekt dan de andere, is het een goed idee je kind na te laten kijken door een chiropractor.

2. Bekijk vervolgens de rug van je kind terwijl het staat en controleer het volgende:

  • Is de ene schouder hoger dan de andere? Ze horen op gelijke hoogte te zijn.
  • Is er een heup hoger dan de andere? Ze horen op gelijke hoogte te zijn.
  • Ziet de wervelkolom er recht of gebogen uit? Deze hoort recht te zijn.

Als je denkt dat je signalen van een scoliose bij je kind ziet, dan helpen we graag. Het vroegtijdig ontdekken en behandelen van een scoliose kan veel klachten voorkomen. Ook als je niet helemaal zeker bent over de resultaten van de thuismethode, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen graag!