Sluiten

Ruggespraak met de chiropractor

ma 26 sep, 11:56 Zorg

BARNEVELD Ryan Collins nam in 2018 de praktijk van zijn vader over. Collins Chiropractie is al sinds 1984 actief en bij veel Barnevelders een bekende naam. Maar wat doet een chiropractor nou eigenlijk precies?

,,Een chiropractor houdt zich bezig met de wervelkolom en het zenuwstelsel”, zegt Ryan Collins. ,,Die proberen wij zo optimaal mogelijk te laten functioneren. De behandelingen bestaan uit kleine gewrichtscorrecties en druktechnieken om de wervelkolom te versoepelen en de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. Er komen hier mensen met verschillende klachten, zoals hoofdpijn, nekpijn, lage rugklachten, hoge rugklachten, hernia en tintelingen in de ledematen.” 

Het valt Ryan op dat veel van hun cliënten eigenlijk pas in een heel laat stadium bij hen aankloppen. ,,Meestal komen ze als laatste bij de chiropractor, nadat ze eerder bij een fysiotherapeut zijn geweest of andere therapieën hebben gevolgd die uiteindelijk niet hielpen. Dat is jammer want hoe sneller men komt, des te sneller de klacht verholpen kan worden. Wij maken wel eens mee dat mensen al twintig jaar met rugpijn kampen. Er worden wel steeds meer patiënten van huisartsen naar ons doorverwezen, maar chiropractie wordt in Nederland ook nog gezien als alternatieve geneeswijze.”

STERK IN OPKOMST In landen als de VS, Australië en Canada is dat anders. Daar valt chiropractie wel onder de reguliere geneeskunde. Chiropractie is in Nederland sterk in opkomst en steeds meer mensen zijn bekend met de chiropractische zorg. Voor een chiropractische behandeling is geen doorverwijzing van de huisarts nodig. De behandeling zelf wordt meestal gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering. Hierbij wordt dus geen aanspraak gemaakt op het eigen risico.

VERKEERD BELASTEN Chiropractoren behandelen cliënten van alle leeftijden, zelfs piepjonge, geeft Collins aan. ,,Wij zien zowel huilbaby’s als tachtigplussers in onze praktijk. Maar veel mensen komen hier omdat ze door dagelijkse gewoontes hun lichaam verkeerd belasten. Wie achter een computer werkt kan zijn bureau en stoel goed afgesteld hebben, maar dan nog is langdurig op die manier werken en zitten een grote fysieke belasting voor je rug. Daar kun je klachten door krijgen en het is beter om die te laten behandelen, dan ermee te blijven zitten.” 

BALANS Meer bewegen kan soms helpen maar een bepaalde belasting kan het probleem ook verergeren volgens Collins. ,,Dan stabiliseer je juist een probleem en op het moment dat je stopt met sporten of bewegen, is het weer helemaal mis. Waar het om gaat is de balans in de wervelkolom. Die is voor ons belangrijk, want bij een probleem gaat een lichaam eigenlijk anders staan. Dan zie je bijvoorbeeld een scheefstand in het bekken of in de schouders. Pas als de balans terug is, kun je gaan sporten of bewegen.”

Om die balans te herstellen gaat Collins in de wervelkolom het probleem traceren en behandelen. Tegelijkertijd probeert hij in een gesprek met de cliënt te achterhalen wat de triggers zijn voor het probleem. ,,Zo kunnen we mensen advies geven waar ze op moeten letten in hun dagelijks leven en kunnen de klachten al gauw met de helft afnemen.” 

RUGSCANDAGEN Collins merkt dat er voor een bezoek aan zijn praktijk nog weleens drempelvrees bestaat. ,,Het is ook een kwestie van vertrouwen krijgen in een chiropractor. Om dat vertrouwen te bevorderen organiseren we daarom regelmatig rugscandagen waar je vrijblijvend kennis kunt komen maken met chiropractie. De eerstvolgende is 8 oktober. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk en kan op onze