Sluiten

‘Rugklachten kunnen in de jeugd zijn ontstaan’

13 januari 2023 om 14:03 Zorg

BARNEVELD ,,Weinig mensen weten dat de rugklachten van een volwassene al in de jeugd kunnen zijn ontstaan”, vertelt Ryan Collins van Collins Chiropractie in Barneveld. Daarom is het volgens hem belangrijk om kinderen elk half jaar te laten controleren door de chiropractor – net als bij de tandarts. ,,Het is belangrijk om er vroeg bij te zijn.”

Van valpartijen tot nieuwe sporten en langdurig tablet- of telefoongebruik: terwijl kinderen groeien en zich ontwikkelen, krijgt hun lichaam heel wat te verduren. ,,Doordat het lichaam zich aanpast aan deze fysieke stress, kunnen er verstoringen in de wervelkolom ontstaan”, vertelt chiropractor Ryan Collins. Die verstoringen hoeven niet direct te leiden tot (zichtbare) klachten, maar kunnen op latere leeftijd zorgen voor hoofdpijn of rug- en nekklachten. ,,Op jongere leeftijd zijn de verstoringen vaak beter te verhelpen en zijn er over het algemeen minder behandelingen nodig.” 

CORRIGEREN Daarom is het belangrijk om er vroeg bij te zijn, benadrukt Ryan. ,,Er zijn bepaalde klachten waar je op kunt letten, zoals ontroostbaar huilen, slaapproblemen of motorische problemen. Maar ook zonder deze klachten is het raadzaam om een kind van jongs af aan regelmatig te laten controleren. Dat kan al vanaf het moment dat hij of zij nog een baby is.” De chiropractor controleert de wervelkolom op een veilige en effectieve manier op verstoringen. ,,Het onderzoek is altijd aangepast aan de leeftijd van de baby of het kind en is pijnvrij.” 

Als de chiropractor verstoringen vindt, kan hij deze corrigeren door een gerichte behandeling. Die behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. ,,In de maand januari kun je je huidige verzekering nog aanpassen”, tipt Ryan. 

SCREENINGSDAG Tijdens de screeningsdagen kan iedereen vrijblijvend kennismaken met chiropractie. Aanmelden voor de eerstvolgende screeningsdag, op 21 januari, kan via de website van Collins Chiropractie.

‘Als kind al last van rugpijn’

De Barneveldse Niels (33) kan erover meepraten: zijn rugklachten begonnen al toen hij een kind was. ,,Vanaf mijn tiende had ik ontzettend vaak last van rugpijn.” Hij bezocht verschillende therapeuten, maar de behandelingen haalden niets uit. Als tiener kon Niels daardoor niet doen en laten wat hij wilde: ,,Een voetbalwedstrijd spelen was zelfs niet meer mogelijk. Mentaal doet dat veel met je.” Totdat Niels bij Collins Chiropractie terechtkwam. Daar bleek uit een screening dat zijn rug niet goed stond. De eerste behandeling, waarbij zijn wervelkolom werd gecorrigeerd, had direct effect.
Inmiddels doet Niels aan allerlei sporten, waaronder crossfit. Al blijft zijn rug een aandachtspunt: ,,Ik zorg ervoor dat de spieren rondom mijn rug goed getraind blijven en eens in de zes weken ga ik naar de chiropractor. Ik zie het vooral als onderhoudsbeurt voor mijn wervelkolom en loop telkens weer vrolijk de deur uit.”