Sluiten

Rugpijn! Hoe kom je eraan?

Sporten, in de tuin werken, het tillen van de boodschappen, of andere gewone dagelijkse activiteiten kunnen rugpijn veroorzaken. Hoewel de meeste rugpijn acuut of kortdurend is en niet langer duurt dan enkele dagen of weken, kunnen andere soorten rugpijn chronisch zijn en wel drie maanden of langer duren.

Veel mensen met plotselinge, acute rugpijn denken: “Ik heb niets geks gedaan!” Maar vaak wordt de pijn niet veroorzaakt door wat je vijf minuten geleden, gisteren of zelfs vorige week hebt gedaan maar door een opgebouwd probleem in de wervelkolom. Vaak blijven de klachten aanwezig of gaan even weg om daarna toch weer terug te keren. Om te voorkomen dat het herstel een langdurig en moeizaam proces wordt, is het belangrijk om tijdig een chiropractor te raadplegen.

De oorzaak ontdekken

Bij rugklachten is er zelden sprake van ‘schade’ in de rug, maar is er meestal een ‘functionele’ oorzaak. Ze ontstaan door verkeerd bewegen of overbelasting. Vaak is dit een gevolg van:

  • een slechte houding;
  • weinig variatie in houding;
  • langdurige dezelfde activiteiten;
  • veel stilzitten;
  • weinig gezonde lichaamsbeweging;
  • onveilige tiltechnieken.

De spieren, wervels, tussenwervelschijven, bindweefsel en het zenuwstelsel spelen allemaal een belangrijke rol in het bewegen van de rug. Rugklachten ontstaan wanneer er één of meer van deze niet goed functioneren. Hoewel de klachten bij verschillende patiënten vaak erg op elkaar lijken, kan de onderliggende oorzaak heel anders zijn. Het is dus belangrijk om eerst zorgvuldig onderzoek te doen waar de klachten vandaan komen, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden.

Rugpijn voorkomen

Allereerst, ga regelmatig naar een chiropractor om je rug sterk en gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk op gezond gewicht te blijven. Overgewicht kan rugpijn veroorzaken. Let op een goede houding tijdens het lopen en zitten.  Probeer tijdens langdurig zitten regelmatig even op te staan en je benen te strekken. Moet je iets zwaars tillen? Ga uit van een gehurkte houding en laat je benen het werk doen, niet je rug. Leer omgaan met stress, slaap ten minste acht uur per nacht op een matras dat je lichaam goed ondersteunt. 

Omdat veel rugklachten en nekklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Probeer erachter te komen wat jouw klachten veroorzaakt. Je chiropractor zal ook met je bespreken welke maatregelen nodig zijn om jouw wervelkolom zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren.