Sluiten

Slijtage en Chiropractie

A Picture Worth a 1000 Words

Deze röntgenfoto’s laten duidelijk het slijtageproces van de wervelkolom zien. We denken vaak dat slijtage te maken heeft met ouderdom/ leeftijd. Dit is niet het geval. Slijtage heeft alles te maken met een oud, opgebouwd probleem in de wervelkolom.

De drie afbeeldingen zijn röntgenfoto’s van de nek van drie verschillende personen met de leeftijd van 50 jaar en een vergelijkbare geschiedenis. 

  • Links: heeft nooit chiropractische zorg gehad.
  • Midden: heeft alleen chiropractische zorg gehad bij acute pijn
  • Rechts: heeft al meer dan 30 jaar regelmatig chiropractische zorg gehad. 

Dit kunnen we leren van de afbeeldingen:

Links – geen chiropractische zorg: let op de verslechtering van het bot en de tussenwervelschijf bij de drie rode pijlen. Deze wervels lijken als gevolg van bot- en gewrichtsslijtage op die van een veel ouder persoon. Bovenin de nek, bij de witte pijl, zien de wervels er redelijk gezond uit met minder slijtage.

Toch bevinden deze verschillende fases van slijtage zich in dezelfde persoon. Hij maskeert pijn door middel van medicijnen en pijnstillende behandelingen zoals een ijspakking en oefeningen, die wel zorgen dat de pijn (symptomen) tijdelijk verdwijnen, maar niet de oorzaak van het probleem aanpakken.

Omdat deze persoon nog nooit chiropractische zorg heeft gehad zijn er oude problemen in de wervelkolom aanwezig, met als gevolg een versnelt slijtageproces. Daarbij heeft hij weinig bewegingsvrijheid in de wervelkolom en minder energie.

Midden – Alleen acute chiropractische zorg: deze persoon gaat alleen naar de chiropractor wanneer hij pijn ervaart. Het probleemgebied bevindt zich in de wederom bij de rode pijl. Omdat hij weliswaar zonder regelmaat, maar toch chiropractische zorg heeft gehad is er minder slijtage aanwezig. Helaas heeft er tussen de behandelingen in te veel tijd gezeten waardoor er alsnog slijtage aanwezig is. De achteruitgang is ook te merken aan beperkte bewegingsvrijheid. Maar kan ook aanwezig zijn zonder dat er symptomen/ klachten zijn.

Rechts – regelmatig chiropractische zorg: deze persoon toont de juiste kromming van de nek, zonder slijtage. Hij ervaart volledige bewegingsvrijheid en heeft veel energie. De intensiteit van zijn bezoeken aan de chiropractor ligt ongeveer op eens per maand.

Een gezonde wervelkolom en een gezond zenuwstelsel zijn van vitaal belang om gezond ouder te kunnen worden. Wij hebben nu de kennis in huis die onze ouders, en grootouders niet hadden. We zijn de generatie van 100 jaar! Laten we daarom onze wervelkolom en zenuwstelsel de zorg bieden die het nodig heeft: regelmatige chiropractische check-ups voor de hele familie en niet wachten tot problemen acuut worden. De chiropractische levensstijl dus!

Bron: New York Chiropractic Life Center your 100 Year Lifestyle Affiliate Chiropractor in New York NY